🚨🚨Institut Escola - Nota de Premsa 🚨🚨

#SOSinstitutEscolaSantaAnna

Ens adrecem a vostès per expressar la nostra preocupació pel futur de les instal·lacions de l’Institut Escola Santa Anna en els propers cursos i demanar el vostre suport per reclamar el següent: 

  • Aquest curs 2021/22 ha arrencat el projecte d’institut escola a l’Escola Santa Anna de Premià de Dalt, sense cap ampliament de les instal.lacions. 
  • L’escola ha sofert una pèrdua d’espais per acollir la secundària en detriment de la qualitat educativa que s’ofereix. 
  • Tot i que el projecte d’Insitut escola es va anunciar al 2019, encara no hi ha un conveni firmat entre Ajuntament i Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per tirar endevant l’ampliació d’instal.lacions. Les famílies tenen la sensació d’improvització per part de les administacions. 
  • Decepció entre les famílies al percebre que s’ha traslladat un problema d’un centre del municipi a un altre, provocant un sentiment d’injustícia cap a les famílies de l’Institut Escola Santa Anna. 
  • El dilluns 21 de març a les 18h famílies de l'Institut Escola Santa Anna empendran una caminada familiar des de l’escola fins l’ajuntament per expressar la seva preocupació pel projecte i reclamar una acceleració de les obres d’instal.lacions permanents per la secundària. L’arribada de les famílies a l’ajuntament coincidirà amb l’entrada al Ple Ordinari. 

RESUM DELS FETS 

Sorgeix la idea del projecte d’Institut Escola Santa Anna, donat el greu problema de sobre aforament de l’ Institut Valerià Pujol de Premià de Dalt, que estava molt per sobre de la seva capacitat. Davant la impossibilitat d'ampliació, les administracions públiques (Ajuntament de Premià de Dalt i Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya) es van comprometre a: 

  • Transformar l'Escola Santa Anna en un Institut Escola. 
  • Construir un nou edifici de 800m2 per ubicar tota la secundària, en uns terrenys adjacents a l'escola de 4.000m2. 
  • Execució imminent del projecte. Considerant la urgència de solucionar la situació insostenible de l’Institut Valerià Pujol, l’Ajuntament es va oferir a cedir els terrenys annexos al centre i avançar part del cost de la obra, per així poder començar el projecte de manera diligent, previ conveni on s’ha d’establir, entre d’altres qüestions, quan i com es retornarà la inversió per part del Departament a l’Ajuntament.

Gener/febrer 2021 

Després de l’anunci del projecte se’ns va comunicar que les intencions del departament eren de transformar l’escola a una sola línia (en contra , del que estan exposant a la seva web on s’inclinenper un disseny d’ Instituts Escoles de 2 línies), fet que va xocar amb la comunitat educativa del centre i es va poder tractar el tema en una reunió telemàtica en la que va assistir l’Ajuntament, el aleshores director de Serveis Territorials d’Ensenyament del Maresme-Vallès Oriental (SSTT-MVO) Sr. Pere Masó, la comunitat educativa del centre i les famílies. 

Del resultat d’aquella reunió es va concloure que el projecte d’Institut Escola seguia endavant i, en referència a la pèrdua d’una de les línies educatives, aquesta la mantindria l’escola de Premià de Dalt amb més preinscripcions. 

11 de febrer 2021 

L’Ajuntament juntament amb Serveis Territorials es va reunir amb les famílies de sisè per explicar-los el projecte. La confiança que es va transmetre va ser ben rebuda per les famílies, la majoria de les quals van inscriure els alumnes a la secundària dintre del mateix centre.

Comença el curs 2021/22 

L’Institut escola ha començat el seu projecte amb dos grups de 1r d’ESO ubicats de manera provisional. Però l’edifici acordat, no s’ha començat a construir atès que les administracions no s'han posat d'acord encara en la definició del projecte final.

1 de març 2022 

En les reunions del Consell Escolar d’aquests últims anys, la informació transmesa per part de la Regidoria d’Educació ha estat sempre que s’està treballant en el projecte, amb la recuperació del terreny annex, però que encara falta firmar conveni amb el departament, i sense concretar cap avançament al respecte. 

A la reunió del consell escolar el dia 1 de març de 2022 per tractar aquest tema i trobar solucions per acollir l’alumnat de secundària adequadament, la Regidora d’Educació va informar que estaven a l’espera del model de conveni per a la construcció d’un edifici en el terreny annex a les instal·lacions del centre, però actualment, el pressupost d’execució de la obra és molt més elevat que el pressupost inicial i que calia tornar a fer un estudi econòmic, a banda que tampoc es posen d’acord amb el Departament d’Educació de com es retornarà aquesta inversió a l’Ajuntament, donat que la competència en la construcció de l’edificació pertany a la Generalitat.

Per tant, a hores d’ara, el conveni no està signat i no se sap quan es signarà i no hi ha una assignació pressupostària suficient per fer la construcció per part de l’Ajuntament.

També es confirma que el departament ha decidit fer la instal·lació provisional d’uns mòduls prefabricats dins dels actuals espais d’esbarjo del centre, concretament al costat del menjador, donat que el terreny annex encara resta en tràmits de registre de la propietat per a esdevenir de titularitat municipal, resta pendent de la seva requalificació urbanística i actualment no està dotat de subministres.

10 de març 2021 

Reunió entre l’Alcalde de Premià de Dalt, la Regidora d’Educació i la tècnica d’Ensenyament, l’equip directiu del centre i representants de les famílies. La conclusió de la reunió va ser acordar proposar al departament que la construcció del mòduls prefabricats provisionals es realitzi al terreny annex al centre, sota un terreny pavimentat i dotat d’espais suficients i lavabos, sense renunciar al projecte inicial. També es va acordar la participació de representants de l’equip directiu del centre i de les famílies a la posterior reunió amb Serveis Territorials.

15 de març de 2022

Es va celebrar a l’escola una reunió amb la participació de l’Ajuntament de Premià de Dalt, SSTT-MVO de la Generalitat de Catalunya, representants de l’equip directiu i de les famílies on queda constància del següent:

Des de SSTT-MVO s’exposa que el conveni no està encara signat, que el terreny té usos urbanístics de cultiu però no d’usos educatius i que tampoc s’ha cedit el terreny i aquest pas és imprescindible per treballar el projecte d’Institut Escola i per tant el terreny de moment no es viable de cara a setembre perquè no seria un contracte menor tenint en compte la instal·lació de mòduls i tancat perimetral. No veuen viables fer licitació d’obert en aquestes dates, tot i que es trasllada la possibilitat de que es pugui realitzar en 2 contractes menors, un assumit des de l’Ajuntament i l’altre des de SSTT-MVO.

Es parla d’ubicació de 180m2 de mòduls amb 15 m2 de passadís. Des de l’Escola i el sector de les famílies s’ exposa la problemàtica d’ubicar-ho en la part de patis, les pèrdues d’espais d’aules per garantir la qualitat del projecte, i de que no s’ha pensat en un disseny d’Institut Escola de 2 línies.

Des del sector de famílies, s’indica que aquesta demora de les actuacions des del 2019 està impactant en les obres que s’han de dur a terme i que hi ha una percepció d’abandonament del projecte, donat que la solució plantejada no té en compte la inversió plurianual de l’obra fins a completar la instal·lació del 2024 on haurien de consolidar 9 línies de primària pels 4 cursos d’ESO. Des de la Generalitat, es trasllada un percepció de la concreció del projecte amb un escenari de pèrdua de línies pel decreixement demogràfic.

Des del sector famílies, s’exposa que s’hauria de plantejar un projecte a 4 anys amb totes les consideracions d’espais necessaris de les escoles i que hi ha una sensació d’improvisació.

També es reclama que l’Escola Institut no sigui la única possibilitat d’adscripció de centre de secundària, donat que des de les famílies es percep el projecte com a gran incertesa des del 2019 i el transcurs dels darrers 4 anys.

S’indica que hi ha la necessitat de plantejar un calendari d’actuacions per completar el projecte definitiu d’Institut escola.

Conclusions: Ubicació de mòduls provisionals en patis i per tant es considera que el pla A era inviable, i es demana una calendarització per part d’ambdues administracions, per anar urbanitzant i completar el projecte definitiu d’Institut Escola dins dels terrenys. 

RECLAMACIONS DE L’AFA A LES ADMINISTRACIONS

En resum, l’Institut Escola ha sofert una pèrdua d’espais per acollir la secundària en detriment de la qualitat educativa que s’ofereix. L’edifici actual respon a les necessitats d’una escola de primària doble línia de qualitat: una biblioteca, un aula d’informàtica, un aula de música, un laboratori i una aula polivalent-gimnàs de recent edificació. Però el fet d’acollir alumnat de secundària està generant problemes d’espai i de provisionalitat en l’edifici que perjudica enormement a dur a terme una tasca educativa adequada, a banda de que tota aquesta provisionalitat i incertesa està provocant un degoteig de famílies que, davant la desconfiança, es plantegen marxar a altres centres, posant en greu risc el projecte educatiu i inclusiu del centre i de la zona d’influència de l’escola. 

Des de l’AFA considerem que esdevenir un Institut Escola ha de significar un valor afegit educatiu , i no ha de ser en detriment de la qualitat educativa per problemes d’espai. Veiem com el problema que hi havia a l ’Institut Valerià Pujol s’ha traslladat a la nostre escola, sense valorar el risc que això comporta i provocant un sentiment d’injustícia cap a les famílies.

Per tots aquests motius, instem ambdues administracions a treballar amb el següent objectiu: 
  • Garantir la viabilitat del Projecte del nou Institut Escola tot reclamant l’acceleració de la signatura del conveni d’obres entre el Departament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, en el que s’estableixi un calendari amb licitació i fases de construcció de l’edifici definitiu. 
  • Agilitzar el tràmit en la gestió del terreny annex al centre perquè aquest esdevingui de titularitat pública per poder-lo requalificar urbanisticament i cedir-lo al Departament d’Ensenyament. 
  • Garantir que l’Institut Escola Santa Anna eviti la segregació escolar a nivell municipal. 
  • Assumir d’entrada la construcció del nou edifici en el terreny annex de manera urgent. 
  • Reconsiderar el projecte d’un edifici d'obra nova si, per manca de pressupost, no es pot portar a terme immediatament i valorar que la instal·lació provisional de mòduls prefabricats es realitzi sota un estudi previ en el que es considerin totes les necessitats d'espais educatius que un institut ha de tenir, oposant-nos de manera unànime a la instal·lació dels mòduls provisionals al pati de l’escola, per evitar així més pèrdua d’espais. 
  • Més diligència i transparència en tot el procés i garantir la participació de tota la comunitat educativa
  • Negociar amb el departament l’eliminació de l’adscripció única de l’ Institut Escola Santa Anna per així, les famílies que per tots els motius esmentats dubtin en que els seus fills segueixin a la secundària en el mateix centre, tinguin igualtat de condicions vers les altres famílies del municipi per poder inscriure els seus fills a l’ Institut del mateix municipi Valerià Pujol.